Архитектурно студио Архе

Инвеститор:
Частно лице
Проектант:
Студио АРХЕ
Екип:
арх. Георги Николов
Изпълнител:
---
РЗП:
700 м2
Начало / Проекти / Пасивни къщи / Пасивна къща в кв.Княжево, гр. София

Пасивна къща в кв.Княжево, гр. София 

Това е един от най-предизвикателните ни проекти през 2018 г. Причината е трудния за овладяване стръмен терен, на който до скоро е съществувал изоставен строеж. Към този фактор беше добавено и много специфичното, а на моменти неочаквано и често променливо функционално задание на клиента. В крайна сметка успяхме да достигнем до онова решение, което балансира добре изискванията на възложителя с даденостите на парцела, в едно с вписването в изключително тясната бюджетна рамка.
Въпреки, че вероятно не бие на очи, това е една доста голяма еднофамилна къща, с площ от около 700 м2. Разполага с гараж за 4 автомобила, фитнес зала, обширна дневна, библиотека, кът за детски игри, 3 спални, обособен отделен апартамент, общо 5 санитарни възела, лятна кухня с обширни тераси.
Архитектурното решение е изградено на принципа на вграждане на обемите в терена с опростяване и не-надребняване на външната повърхнина. От друга страна стремежът беше да бъдат използвани малко изразни средства и фасадни материали. Както и в други наши проекти, заложихме на естествените и най-дълговечни материали: видим бетон, дървесина, титанцинкова ламарина, прозоречни системи с върхови параметри.
Комфортът на обитаване остава приоритет за нас и компромиси с него не сме правили. В тази посока енергийната ефективност по стандарт пасивна къща е рутинна практика при нас. Надграждаме я с много внимание към факторите: естествена осветеност при най-добро изложение и гледка към Витоша. Топлинния комфорт през зимата и през лятото е гарантиран с оптималното остъкляване на обемите и с правилно интегрираната слънцезащита на всички прозорци със слънчево греене.
Този проект е с един от най-оптимизираните бюджети за строителство в нашето портфолио. Зададена ни беше традиционна конструкция от монолитен стоманобетон, с познатите тухлени зидове. В едно с работното проектиране проведохме търг за избор на доставчици и строители, който завърши с крайна себестойност на проекта от 657 Евро/м2 до пълна завършеност на сградата (не се включва само вътрешното обзавеждане). Това е голям успех за нас предвид високото качество на заложените материали и системи, а от друга страна предвид факта на относително големия процент на подземните площи.
Обекта е в строителство от 04.2020 г със срок на изграждане 12 месеца.

Студио АРХЕ ЕООД е проект мениджър на изграждането на обекта в едно с контрол на качеството и приемане на извършените работи.
Повече новини за проекта очаквайте скоро.